Kada kažem najukusnijih možda bih danas mogla dodati i pet recepata koja su zaboravljena, ili možda i nisu zaboravljena ali se retko prave ili se nema recepta a sećamo ih se iz detinjstva.
Ja sam jedna od onih koja obožava testo i da mesi a bogami i da pojede. Prava Bačkulja. Evo priznajem ja na primer ne znam Koliko da sam sita i najedena al Štrudlu sa makom bi uvek mogla pojesti-pa parče da.
Možda niste znali ali u vojvodini kod pripreme dizanog testa -tajna leži u bogatstvu sastojaka, strpljenju u pripremi i nežnosti u obradi.
Testo se mesi s jajima, domaćim mlekom, pravim puterom ili mašću gde je neophodno, i često s dodatkom kvasca koji se pažljivo "budi" u toplom mleku sa šećerom.
Ono što ga izdvaja jeste dug proces narastanja – testo se ostavlja da "diše", da se razvije, da postane lagano i vazdušasto, baš kao vojvođanski dani.
Bilo da se pravi za pogače , krofne, kiflice, buhtle, perece ili svečarske kolače, vojvođansko dizano testo nosi duh zajedništva – jer se najlepše jede u društvu, uz šolju kafe i priču koja se prenosi s kolena na koleno.
1. Noćna Vojvođanska pogača
Iskreno i iz mog sećanja je nastao ovaj odabir I stavljanje ove Pogače na prvo mesto, jer je Kraljica pogača. Moja majka je pravila I za nošenje na podušje a bogami nosily smo I kada je neka Velika svetkovina. Jednostavno za ovu pogaču se može reći I da po sastojcima I po izradi testa I po izgledu spada u daleko visoko kvalitetnu vojvošansku deliciju sa finim ukusom. Pogača je izuzetno Velika I ne znam nikog ko bi spram nje ostao ravnodušan.
Priču, recept I način pripreme možete pročitati ovde:
https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2022/03/nocna-vojvoanska-pogaca.html
2. Bačka Savijača
Potpuno drugačije teksture od prethodne Noćne pogače, često nazivana I Bačka Štrudla, odlična za neke svečanije dane kao što su Crveno slovo ili Nedelja.
Obavezno ali obavezno se pravi I isključivo samo sa svinjskom mašću, ako želite da je napravite onako kao što se zaista nekad pravila a iskreno mislim da jedino svinjska mast može da joj da tu finoću I mekanu slojevitost.
Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:
https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/04/backa-strudla-savijaca.html
3. Vojvođanska slatka pogača.
Ukusna, bogata, meka ali za svaki dan. Može da se pravi manja ili veća, zavisi od broja ukućana. Miriši nav anil šećer I masti vam se posle brk, moja omiljena pogača I sada I kada sam bila dete. Nikako je nemojte praviti bez suvog grožša I nemojte se plašiti od njene pripreme, veoma se lako pravi kad se uđe u štos samo je potrebno strpljenja i vremena:
Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:
https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2025/05/vojvoanska-slatka-pogaca.html
4. Točak krofne
Ovde bih izdvojila u moru krofni, šupljih, ovakvih onakvih baš ove Točak krofne, naravno u vojvodini se krofne peku isključivo na masti I iskreno uvek se malo cakle I maste 😊
Ali mi smo navikli I uvek posle vašenja krofni iz šerpe stavimo malo na ubrus da se upiju.
Dodušej a se sećam da moja Majka nije nikada stavljala krofne na ubrus I tako dalje, I sećam se da su nam se uvek mastila lica, obrazi, prsti ma sve 😊
Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:
https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2024/01/tocak-krofne.html
5. Sejkine Mejkice
I za sam kraj ali ne I da su baš na zadnjem mestu, su ove Mekice, evo I jedan slain receptić. Odlične mini mekikice. Za njih vam treba strpljenja ukoliko hoćete da vam baš budu malene I sve jednake ali za razliku od Mekika I džinovskih langoša ove Mekice su I malko deblje pa sve u svemu vodite računa da se ne prejedete I njih-kao što se mei uvek dešava jer su male pa se čini da nije mnogo😊
Dekorativne, za decu, za doručak za kada se dođe sa njive …
Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:
https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2023/02/sejkine-mekice.html